Doğallık İçimizden Geliyor!

Sağlıklı Yaşamın Tatlı Anahtarı: Balın Mucizevi Gücü!

Temmuz 9, 2024

Balı tanımlamamız gerekirse, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınıp yutulan nektarın, arı bünyesinde bal midesi denilen organlarında invertaz enzimiyle kimyasal değişime uğramasıyla meydana gelen bir besindir.

SAĞLIKLI YAŞAMIN TATLI ANAHTARI: BALIN MUCİZEVİ GÜCÜ!

Günümüzde beslenme ve yaşam biçimine dayalı hastalıkların giderek artması nedeniyle çok daha fazla üzerinde durmamız gereken bir kavramla karşılaşıyoruz: "Sağlıklı Yaşam" 

Bu kavramın içini dolduran asıl öğe ise vücudun gereksinimi olan enerji ve besin öğelerinin doğal kaynaklardan sağlanması eğilimidir. Bu eğilim, arıcılık faaliyetlerini arttıran bir etken olmuştur. İnsanoğlu, bal ve diğer arı ürünlerinin sağlıklı ve hastalıklara karşı dirençli bireyler yetişmesinde faydalı olduğunu çok net görmüştür.

Arı ürünlerinin yukarıda belirttiğimiz yararlarına ek olarak içerdikleri vitamin, mineral ve enzimlerden kaynaklanan antimikrobiyel, antiviral, antibakteriyel ve antiparaziter özellikleri de bulunmaktadır.

Balı tanımlamamız gerekirse, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınıp yutulan nektarın, arı bünyesinde bal midesi denilen organlarında invertaz enzimiyle kimyasal değişime uğramasıyla meydana gelen bir besindir.

Arıların topladığı nektar bala dönüştürülürken, arılar tarafından sağlanan invertaz enzimi, sakkarozu inversiyonla fruktoz ve glikoza dönüştürür. Bu esnada, fermente olmasını önleyecek kadar su, arılar tarafından getirilir ve kovandaki peteklere yerleştirilir. Ardından nektarın üzeri balmumundan bir tabaka ile kaplanır. Bal, burada arıların sağladığı kovan içi havalandırma ile aşina olduğumuz tat ve kıvama dönüşmüş olur.

Balı Nasıl Sınıflandırabiliriz?

Bal, üretim ve pazarlama şekli ile kaynağına göre sınıflandırılır.

Kaynağına Göre Ballar:

Çiçek Balı: Bitkilerin çiçeklerinde, bazen de kiraz, bakla, pamuk gibi bitkilerin yaprak sapı ve gövdelerinde bulunan nektar bezlerinin sağladığı nektarların arılar tarafından toplanması sonucu oluşturdukları ballardır.

Salgı Balı: Çam, meşe, kayın, ladin gibi orman ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin salgıladığı tatlı salgıların arılar tarafından toplanmasıyla elde edilen ballardır.

 

Üretim ve Pazarlama Şekline Göre Ballar:

Petek Bal: Balmumundan yapılan peteklere depolanmış ve üzeri yine balmumu sırla kapatılmış bala verilen addır.

Süzme Bal: Petekli balın süzme makinalarından geçirilerek peteğinden ayrılmış şeklidir. Kavanozlara doldurularak satılır.

 

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Bitki Yönünden Bal Çeşitleri: Kestane Balı, Çiçek balı, Çam balı…

Yöresine Göre Bal Çeşitleri: Anzer Balı, Kars Balı..

Üretim Tekniğine Göre Bal Çeşitleri: Petek Balı, Süzme Bal, Karakovan Balı..

Bal Nelerden Oluşur?

Balın bileşimi üretimin yapıldığı yöredeki bitki örtüsüne ve üretimin yapıldığı zamana göre değişiklik gösterir. Yine de genel ortalama olarak balın %80’i değişik şekerlerden ve %17’si sudan meydana gelir. Kalan %3 ise başta enzimler olmak üzere balı değerli kılan, balı bal yapan tat ve aroma maddeleri, vitaminler, şeker alkolleri, protein, pigmentler, mineral maddeler ve asitlerden oluşur.

 

SU

Baldaki su miktarı, balın olgunlaşmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal olarak olgunlaşmış bal %17 civarında su içerir. Baldaki su oranı balın çabuk bozulmasına neden olacağı için süzme bal tamamen veya en azından yarısı sırlanmış peteklerden elde edilmiş olmalıdır.

 

ŞEKERLER

Bal, nektarın kaynağına ve arıların salgıladıkları enzimlerin aktivitelerine bağlı olarak yaklaşık 15 çeşit şeker içerir. Bu şekerler içerisinde en büyük çoğunluğu früktoz ve glikoz meydana getirir. Bal içerindeki şeker oranı ortalama %80’dir.

 

MİNERAL MADDELER

Bal içerinde demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, krom, alüminyum, nikel ve kobalt gibi değerli mineraller vardır. Salgı ballarında diğer ballara oranla mineral madde miktarı daha fazladır.

 

PROTEİNLER

Balın yapıldığı kaynağa bağlı olarak proteinlerin yapı taşları aminoasitler balda düşük düzeyde bulunurlar. Balda 17 adet farklı aminoasit tespit edilmiştir.

 

ASİTLER

Balın kendine has kokusunu oluşturan içerdiği asitlerdir. Bu asitler nedeniyle bal asidik yapıda bir besindir. Balın asitlik derecesi 3,4 ile 6,1 arasında değişmekle birlikte genelde pH’ı ortalama olarak 3,9’dur.

 

ENZİMLER

Balda bir kısmı arıların salgı bezlerinden bir kısmı da nektarın toplandığı bitkilerden değişik enzimler bulunur. Doğal ve ısıl işlem görmemiş ballarda enzim miktarı oldukça fazladır. Bu ballar kaliteli ve değerli ballardır. Bal ısıl işlem gördüğünde enzim değerinde kayıplar oluşur.

 

VİTAMİNLER

Balda B, C, E ve K vitaminleri bulunur ve bunların miktarı nektar kaynağına ve içerisindeki polen miktarına bağlı değişiklik gösterir.

 

Balın Faydaları Nelerdir?

Balın vücudu iltihaptan koruyucu etkisi vardır. İçerdiği antioksidan sayesinde bünyede oluşabilecek iltihapları önler.

Bal öksürüğü azaltır. İçeriğindeki antibakteriyel ve antienflamatuarların etkisiyle öksürüğü azaltır, boğazın yumuşamasında etkili olur.

Bal, hafızayı güçlendirir. Beyin fonksiyonlarına iyi gelen ve koruyan pinocembrin adlı bir antioksidan içeren bal, hafıza bozukluklarına iyi gelir.

Bal sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Bu rahatsızlıkların etkisini azaltır ve oluşmasını engeller.

Bal sofra şekerine oranla tip2 diyabete sahip hastalarda daha az etkili olmaktadır. Bu hastalarda kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.

Bal kötü kolesterolü (LDL) ve iltihabı azaltmada etkili olur.

 

Bal tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, piyasada şeker şuruplarıyla karıştırılmış, ısıl işlem görmüş, şeker oranı yüksek katkılı ve karışık ballar yerine güvenilir üreticilerden, güvenilir satıcılardan aldıkları doğal ve katkısız balları seçmektir. Yerli, güvenilir ve doğal ürünlere en kısa yoldan nasıl ulaşırım diyorsanız, www.esebze.com adresinden bal çeşitlerimizi inceleyebilir ve hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.

 

Balın 20 gramında neler bulunur?
Kalori: 58
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 15.3 gram
Fruktoz: 8.4 gram
Glikoz: 6.9 gram
Protein: 0,08 gram
Su: 3,5 gram

 

UYARI

Bazı kişilerde arı ve arı ürünlere karşı alerjik gelişmeler yaşayabilir. Polen alerjisi olanlar da bu gruba dahildir. Dikkatli olunmalı, doktora danışılmalıdır. Fazla tüketmekten kaçınılmalı, doktor ve diyetisyen kontrolünden geçmeden beslenme listesine eklenmemelidir.

Dikkatli ve ölçülü kullanıldığı takdirde binbir derde deva bal, doğanın bir mucizesidir. Doğal Süzme Çiçek balı için https://www.esebze.com/trakya-suzme-dogal-cicek-bali linkine ve  eşsiz güzellikteki Petek Çiçek  Balı için https://www.esebze.com/petek-bal-1kg linkine tıklayarak alışverişinizi yapabilir ve balı, sağlıklı yaşam beslenme listenize ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz