Doğallık İçimizden Geliyor!

Sağlıklı Tarımsal Üretim ve Leonardit

Temmuz 9, 2024

Leonardit, linyitin kömürleşme sürecinde yüksek oranda oksidasyona uğramış halidir. Leonardit %35-85 arasında değişen oranlarda hümik asit içeriğine sahiptir. Ayrıca leonardit karbon makro ve mikro besin elementleri içeren kömür düzeyine ulaşmamış doğal organik maddedir. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki hümik asit sebebiyle ekonomik değeri yüksek ve yeri önemlidir.

SAĞLIKLI TARIMSAL ÜRETİM VE LEONARDİT

 

Sağlıklı tarımsal üretim yapmak için, yetiştiricilik esnasında kullanılan tüm materyallerin sağlıklı ve doğal olmasına dikkat etmek gerekir. Tarımsal yetiştiriciliğin en önemli gereksinimi olan toprak mutlaka sağlıklı olmalı ve iyi beslenmelidir.

Bu yazımızda, sizlere bu amaca hizmet edecek bir materyalden bahsedeceğiz. Leonardit isimli bu toprak besleyici madde nedir, nasıl elde edilir, nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir konularını ele alacağımız makalemiz, sizler için Leonardit hakkında başvuracağınız bilgilendirici bir kaynak olacaktır.

Leonardit, linyitin kömürleşme sürecinde yüksek oranda oksidasyona uğramış halidir. Leonardit %35-85 arasında değişen oranlarda hümik asit içeriğine sahiptir. Ayrıca leonardit karbon makro ve mikro besin elementleri içeren kömür düzeyine ulaşmamış doğal organik maddedir. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki hümik asit sebebiyle ekonomik değeri yüksek ve yeri önemlidir.

Leonarditin hümik asit içeriği % 35-85 arasında, nem oranı da % 25-40 arasında değişir. Rengi siyah-kahverengi, görünümü ise pekişmiş toprak gibidir, kolayca ufalanacak sertliğe sahiptir. Kaliteli bir leonarditin yoğunluğu 0,75-0,85 gr/cm3, pH değeri ise 3-5 arasındadır.

Leonardit bitki besin elementleri bakımından toprakla karşılaştırılarak incelendiğinde fosfor bakımından yüksek, potasyum bakımından düşüktür. Kalsiyum karbonat içerikleri ise çok yüksektir. Leonarditin toprak reaksiyonları nötr düzeyindedir.

 

Leonarditten Hangi Ürünler Elde Edilir?

Hümin: Hümik maddelerin asit ya da alkali herhangi bir pH değerinde suda çözünemeyen bölümüdür. Moleküler yapıları çok büyüktür ve parçalanmaya en dayanıklı parçalardır.

Hümik Asitler: Topraktan elde edilen ana bileşikler olup koyu kahve, siyah renklidirler. Bitkilere ve toprağa gerekli besinler hümik asitler aracılığıyla iletilirler. Hümik asitler koloidal yapıda olup iyi bir su tutucu olarak nitelendirilirler.  

Fulvik Asitler: Tüm pH koşulları altında suda çözünür haldeki hümik maddelerdir. Bunların renkleri açık sarı-sarı kahverengidir, reaksiyon yetenekleri en fazla olan fonksiyonel grup içerikleri nedeniyle kimyasal bozulma reaksiyonlarında katalizör görevi üstlenirler.

Ülmik Asitler: Hümik asitin alkolde çözünen ama suda çözünmeyen kısmıdır. Renkleri sarımtırak ve yeşilden griye doğru değişir.

 

LEONARDİTİN YARARLARI NELERDİR?

Leonarditin tarımda sağladığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik yararlar nedeniyle özellikle organik tarımda önemi gittikçe artmaktadır. Bitki verimi ve ürün kalitesini baz alarak değerlendirecek olursak, leonarditin yararlarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Verim artışı sağlar.
  • Daha kaliteli, canlı, sağlıklı, besleyici ürün alınır.
  • Erkenciliğe önemli katkı sağlar.
  • Kullanılan gübre miktarını önemli ölçüde azaltır.
  • Toprağın yapısını mükemmel şekilde düzenler ve iyileştirir.
  • Leonardit çevreye zarar vemez, üstüne üstlük topraktaki kirliliği gidermeye yardımcı olur.
  • Toprağın sıkılaşmasını önler, daha iyi havalanmasını sağlar.
  • Leonardit, toprağın su geçirgenliğini artırır.
  • Kumlu toprakların organik madde miktarını artırır.
  • Toprağın su tutma kapasitesini yükseltir.
  • Leonardit kuraklığa karşı toprağın su kayıplarını azaltarak toprak nemini korumaya yardımcı olur.
  • Toprak rengini koyulaştırır ve güneş enerjisinden daha iyi yararlanmayı sağlar.
  • Toprak bünyesinde yararlı mikroorganizma faaliyetlerinin artmasını sağlar.
  • Toprağın pH yapısını düzenler ve toprağı nötralize eder.
  • Leonardit yüksek tuzlanma neticesinde ortaya çıkan toksiditeyi azaltır.

 

Leonardit Toprak Düzenleyici ve Gübre Olarak Kullanılabilir mi?

 

Ülkemizde topraktaki organik madde yetersizliği çok uzun yıllardır hayvan gübresi kullanılarak giderilmektedir. Ahır gübresi bazı yörelerde yakacak olarak da kullanıldığı için zaman zaman temininde yaşanan güçlükler, alternatif arayışlara yönelmeyi gerekli kılmıştır. Bu durumda, leonardit bu arayışa bir çözüm olarak yerini almıştır.

Leonardit bitkiler için azotun yanı sıra azot kadar önemli olan karbonu da temin eder, toprağın nem kapasitesini arttırır, var olan suyu uzun süre tutarak su kayıplarını önler, hızlı pH değişmelerinin önüne geçer. En önemli özelliği ise, toprağı yavaş ve düzenli besleyerek daha fazla azotun bitkiye aktarılmasını sağlar.

Yukarıda bahsi geçen tüm sebeplere dayanarak, "leonardit" özellikle organik tarımda ve sağlıklı tarımsal üretimde kullanılmasını şiddetle tavsiye ettiğimiz bir organik gübredir. Güvenilir bitki & bakım ürünlerine en kısa yoldan nasıl ulaşırım hem evde hem tarlamda kolayca bitki yetiştirmek istiyorum diyorsanız, www.esebze.com adresinden “Bitki&Bakım” kategorimizi inceleyebilir ve hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Esebze ailesi olarak sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz