Kolay erişilebilirliği, insanımızın damak tadına uygunluğu, başka gıdalara kolay katılması, uzun süre saklanması gibi farklı nedenlerle "ceviz" bu kültürün bir parçasıdır.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE CEVİZİN FAYDALARI
Verimli ve sulak alanlarda yapılan meyvecilik, bağ ve bahçe ürünleri açısından ülkemiz oldukça şanslı sayılabilir. Doğru planlama ve yöreye uygun çeşit ve ağaç seçimi ile mevcut durumundan daha iyi konumlara ulaşmaya aday bir ülkedir. Kadim yıllardan beri süregelen meyve yetiştiriciliğine dayanan kökü ile ülkemiz köklü bir meyvecilik kültürüne sahiptir.
Kolay erişilebilirliği, insanımızın damak tadına uygunluğu, başka gıdalara kolay katılması, uzun süre saklanması gibi farklı nedenlerle "ceviz" bu kültürün bir parçasıdır. Her ne kadar market reyonlarında ABD’den ithal cevizi satılıyor olsa da Türkiye, dünyada ceviz üretiminde ABD ve Çin’den sonra 3. sıradadır. Uygulanacak doğru politikalarla yerli cevizin öne çıkması ve bu sıralamanın değişmesi içten bile değildir.
Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşısız yerli cevizler 7-10 yaşları arasında meyve vermeye başlarken aşılı cevizlerde bu 4 yıldır.
Aşılı ceviz fidanlarında meydana gelen verimi yıllara göre şöyle listeleyebiliriz:
5 yaş: 3-4 kg/ağaç
8 yaş: 15-29 kg/ağaç
12 yaş: 30-40 kg/ağaç
14 yaş: 50-75 kg/ağaç
20 yaş: 80-120 kg/ağaç
Genel anlamda ele aldığımızda, dekar başına 10 aşılı fidan dikilse, verim çağında, dekardan 1-1,5 ton ağırlığında ceviz elde edebiliriz.
Ceviz, tüm iklimlere kolayca uyum sağlar. Deniz seviyesinde başlayıp 1700 m rakımlara kadar ceviz ağaçlarına rastlanılır. Sadece meydana gelen aşırı sıcak havalarda ceviz yapraklarında yanma ve meyvelerinde büzülme görülür.
İlkbaharda görülen geç donlar, ceviz yetiştirirken en fazla dikkat edilmesi gereken husustur. Bu donlar tomurcuklanma ve çiçeklenme döneminde cevize hasar verebilir.
Bununla birlikte, sonbahar geç donlarına da dikkat etmek gerekir. Bu hava olayı, geç yapraklanan çeşitlerde olgunlaşamayan sürgünleri yakabilir.
Ceviz toprağında taban suyu 2-3 metreden fazla olmamalı, toprak su tutmamalıdır. Killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde ceviz yetişmez. Kökleri kazık köklüdür ve derine inerler. O nedenle su tutan topraklarda kökler gerekli oksijeni alamaz ve ceviz ağacının gelişimi yavaşlar, bir süre sonra durur ve ölür.
Ceviz Çeşidi Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ülkemizde Yetişen Belli Başlı Ceviz Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde yetiştirdiğimiz yerli ceviz çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Ceviz sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller, lifler içeren oldukça faydalı bir meyvedir. Ceviz diğer kabuklu meyvelerden çok daha fazla miktarda antioksidan içerir. Ceviz içini saran zarda bulunan E vitamini, melatonin ve polifenol adlı bileşikler antioksidan özelliği katarlar.
Cevizin Kanserden Korunmada Sağladığı Etkiler
Klinik olmayan deneyler ve gözlemler neticesinde cevizin meme, prostat ve bağırsak kanserleri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceği düşünülmektedir.
Cevizde bulunan polifenol ellagatinninleri bağırsakta bulunan yararlı bakteriler kanserden korunmaya yardımcı olacak ürolotine çevirirler. Bu ürolotinler de hem bağırsak kanserinden hem de diğer kanserlere yakalanma ihtimalinden kişileri korurlar.
Cevizin Kilo Vermedeki Etkileri
Her ne kadar ceviz kalorili bir besin olsa da iştah sınırlama ve tokluk hissi yaratması açısından gerekli bir besindir.
Cevizin Tip 2 Diyabete Etkileri
Tip-2 diyabet hastalığı olan kişilerde, günlük az miktarda ceviz tüketmenin açlık kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Cevizin Bağırsak Sağlığına Etkileri
Ceviz tüketmenin bağırsak florasında bulunan yararlı bakterilerin sayısında da artış sağladığı görülmüştür.
Cevizin Tansiyona Etkileri
Yapılan bazı çalışmalar ceviz yemenin, stres altında yaşayan, yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu düşürmede yardımcı olacağını düşündürmektedir.
Cevizin Beyin Üzerindeki Etkileri
Şekli itibariyle de beyne benzeyen ceviz içi beyin sağlığına iyi gelen içerikleri bünyesinde barındırmaktadır. Çoklu doymamış yağ, polifenoller ve E vitaminin beyindeki oksidatif hasarı ve iltihapları azaltmaya yardımcı olabileceği görülmüştür.
Cevizin Cinsel Sağlık Üzerine Etkileri
Son yıllarda, işlenmiş gıdalar, şeker ve rafine tahıllardan oluşan batı tarzı beslenme şekilleriyle oldukça karşılaşmaktayız. Bu tarz beslenme yapısının, sperm fonksiyonlarını azalttığı düşünülmektedir. İşlenmiş gıda ağırlıklı beslenen bireyler üzerinde yapılan bir araştırmada bu bireylere günde 75 gr ceviz yedirilmiş ve sperm canlılığında, hareketliliğinde ve sperm şeklinde iyi yönde gelişmeler gözlemlenmiştir.
Cevizin Kolesterol Üzerine Etkileri
194 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada 8 hafta boyunca 43 gr ceviz yemek toplam kolesterolde % 5, kötü kolesterol (LDL)de % 5 ve trigliseritlerde de % 5 düşüş gerçekleştirmiştir. Ayrıca kalp rahatsızlığı için önemli bir risk faktörü olan apolipoprotein-B’de % 6 oranında düşüş gözlemlenmiştir.
Kolay ulaşabilir bir besin olan ceviz, her açıdan insan bünyesi için takviye edici, onarıcı bir gıdadır ve günlük beslenme rutini içinde mutlaka yerini almalıdır. Katkısız yerli ceviz, ceviz içi, kabuklu ceviz satın almak istiyorsanız, www.esebze.com linkine tıklayarak, hemen sitemiz üzerinden siparişinizi oluşturabilir, bu yararlı besinle günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilirsiniz.
Sağlıkla..
Hiç mesaj bulunmadı
Görüşünü yaz