Latince adı: Salvia officinalis olan Adaçayı, Ballıbabagiller familyasından bir aromatik bitkidir. Uçucu yağlar içerir ve baharat bitkisi olarak sınıflandırılabilir. Yapılan çalışmalarda dünya üzerinde beş binden fazla farklı türü bulunduğu anlaşılmıştır.
Latince adı: Salvia officinalis olan Adaçayı, Ballıbabagiller familyasından bir aromatik bitkidir. Uçucu yağlar içerir ve baharat bitkisi olarak sınıflandırılabilir. Yapılan çalışmalarda dünya üzerinde beş binden fazla farklı türü bulunduğu anlaşılmıştır. Bizim ülkemizde ise Orta Anadolu ve Akdenizde sıkça rastlanılmaktadır.
İstanbul’a ilk defa Marmara Adasından getirildiği için Adaçayı olarak adlandırılmıştır.
Yerel olarak Acı Elma Otu, Diş Otu gibi farklı isimlerle de tanınan Adaçayı, griye yakın yeşil yaprakları olan, mor, mavi, ve pembe renkli çiçek açan, aromatik kokulu, çalı görünümlü bir bitkidir.
Uzun yıllar boyunca tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır. Yaprakları kaynatılarak elde edilen çayı içildiği gibi damıtma yöntemiyle elde edilen uçucu yağı da kullanılabilmektedir.
Bazı yörelerde yemeklere aroma katması için kullanıldığı da bildirilmiştir. Aromatik kokusu nedeniyle sabun ve parfüm yapımında da kullanılmıştır.
Ballıbabagiller familyasında biberiye, kekik ve nane de bulunmaktadır. Adaçayının aromatik kokusu ve şifa içeren özellikleri familya özelliği sayılabilir.
Adaçayı, A, B3, B6, B9, E ve K vitaminlerini içerir. Bunların yanında Bakır, Çinko, Demir, Kalsiyum, Manganez, Potasyum mineralleri açısından da oldukça zengin bir bitkidir.
Adaçayının kalorisi, yağ, lif ve protein oranı azdır. Adaçayı yapısında 160’dan fazla polifenol bulundurur.
Adaçayı antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu nedenle birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Yapısında östrojen benzeri maddeler bulundurur. Bu nedenle menopoz döneminde görülen terleme, sıcak basması ve sinirlilik gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Adaçayı bu yararlara sahip olsa da yine de ölçülü tüketilmesi ve kullanmadan önce mutlaka doktor kontrolü ve görüşünün alınması gereklidir. Doktor onayı olmadan asla kullanılmamalıdır.
Adaçayı yaprakları demlenerek çay olarak tüketilir. Ayrıca ağız ve diş sağlığı, boğaz enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar için gargara olarak da uygulanabilir. Damıtma yoluyla elde edilen yağı banyo suyuna katılarak cilt sağlığı ve yaşlanmayı önlemek amacıyla kullanılabilir.
Adaçayı gün içerisinde ara öğünlerde içilebilir. Öğünlerden sonra tüketilmesi hazmı kolaylaştırır. Uyku problemi olan kişiler akşam yemeğinden sonra kullanırlarsa uykuya geçişe yardımcı olacaktır.
Adaçayı 150-200 ml kaynamış sıcak suya, 1,5-2 gr adaçayı yaprağı eklenip 10-15 dakika bekletilerek demlenir. Adayını satın alırken kurutulma ve saklanma koşullarının sağlıklı ve hijyene özen gösterildiğine emin olacağınız ürünleri almanız tavsiye edilir.
Adaçayı şifalı bir bitki olmasına rağmen bilinçsiz kullanılması, ölçüsünün kaçırılması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle oldukça ölçülü ve dikkatli tüketilmelidir. Çayı günde 2 fincan olarak sınırlandırılmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. Adaçayının emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmez. Östrojen hormonuna benzer etkiler gösteren kimyasallar içerdiği için bazen erkeklerde sperm kalitesinde azalma ve göğüslerde büyüme gözlemlenebilir.
Yukarda belirttiğimiz gibi Adaçayı insan sağlığı açısından oldukça faydalı içeriklere sahip, şifa niyetine tüketilebilecek özelliklere sahip tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Sağlığınıza giden yolda eğer bir katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize.
Sağlıkla…
Hiç mesaj bulunmadı
Görüşünü yaz